Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO)

Op verzoek van bezoekers van de Bovenkamer organiseren we ook beweegactiviteiten, denk aan tafeltennissen en stijldansen. In oktober 2017 startten we met Meer Bewegen voor Ouderen (kortweg MBvO) onder leiding van Margriet Timmer. Verderop in het artikel stelt zij zich voor en vertelt zij meer over MBvO.

Voor deze activiteit wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 2,50 p.p. per keer, te voldoen tijdens de inloop vanaf 13.30 uur. Wanneer u in de Bovenkamer een (activiteiten)strippenkaart voor € 10,00 koopt, is de vijfde keer gratis. Graag vooraf -indien mogelijk gepast- betalen in de Bovenkamer.

Na in ontspannen sfeer samen bewegen wordt afgesloten met samen iets drinken in de Bovenkamer. Locatie: Hoofdgebouw de Kaardebol, Harenbergweg 1, 7204 KZ Zutphen.

Deze les wordt regelmatig op donderdag gegeven van 14.00-15.00 uur.

Met ingang van 28 mei 2020 wordt de activiteit op aangepaste wijze gegeven aan een klein gezelschap, zittend op de stoel en op 1,5 meter afstand van elkaar. Vanwege het beperkte aantal beschikbare plaatsen is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan in de Bovenkamer, op de huiskamertelefoon of via info@debovenkamerzutphen.com.

De activiteit vindt in 2021 plaats op de volgende donderdagen:

  • 7, 14 en 21 januari
  • 18 en 25 februari
  • 4, 11, 18 en 25 maart
  • de data vanaf april worden nog gepland.

Daarnaast wordt de activiteit soms extra ingepland op een ander dagdeel, vanwege het vervallen van een andere activiteit, zoals bijvoorbeeld op dinsdagmiddag 12 januari 2021 i.v.m. het vervallen van seniorenboksen tijdens de lockdown.

Margriet stelt zich voor:

Margriet Timmer

Mijn naam is Margriet Timmer. Ik ben gediplomeerde docente Sportleider Senioren Sport en gediplomeerde Allround Wandelsport Instructeur.

Ook ben ik gecertificeerd BeweegKuur Instructeur en gecertificeerd docent In Balans. Sporten is mijn passie. Ik vind het elke keer ook weer een uitdaging om les te geven aan groepen senioren.

Daarbij staat het plezier en het sociaal contact met senioren centraal. En of het nu bewegen is met materiaal of zonder materiaal, het gaat op een ontspannen sfeer en altijd wel met muziek.

Muziek zet al aan om te gaan bewegen. Natuurlijk zijn er ook wensen en behoeften van de deelnemers en differentiatie is ook wel nodig, omdat er verschillende niveaus zijn, zodat iedereen ook mee kan doen.

Uiteraard niks moet alles mag.

Wat is MBvO?

Meer Bewegen voor Ouderen (kortweg MBvO), een interventie die betekenis- en zinvol is voor de senioren, organisatoren en lesgevers.

MBvO bestaat sinds 1971 en staat voor bewegingsactiviteiten voor senioren met ouderdomsmotoriek onder leiding van docenten met een speciale opleiding hiervoor. Naast beweging specifieke intenties wordt bij alle MBvO-activiteiten de bevordering van zelfstandigheid en zelfredzaamheid nagestreefd. Beweegplezier en sociaal contact zijn daarbij erg belangrijk. De inhoud van de lessen wordt aangepast aan de mogelijkheden en wensen van de deelnemers. De doelgroep van het MBvO bestaat uit senioren met ouderdomsmotoriek.

Het doel van MBvO is het optimaliseren van het lichamelijk en psychosociaal functioneren van senioren al dan niet met een lichamelijke beperking door middel van regelmatige deelname aan groepsgebonden bewegingsactiviteiten onder deskundige leiding waardoor zelfstandigheid, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven verhoogd wordt.