Onthulling SOMASONO bank

Kaart wordt geladen...

Datum & tijd
Datum: maandag 26/11/2018
16:00 - 17:30 uur

Locatie
De Bovenkamer


Voelbaar geluid en mensen met dementie 

In de Bovenkamer in Zutphen wordt op dit moment een nieuwe methode ontwikkeld om mensen met dementie een veiliger gevoel te geven in hun lichaam en omgeving. Stichting de Bovenkamer biedt vanaf 2016 de mogelijkheid dat mensen met dementie en hun mantelzorgers elkaar ontmoeten in de Bovenkamer. Dit project onderzoekt welke invloed geluid en muziek hebben voor de groep van mensen met dementie. .

Josef Rebbe en Joeri Bonsel van SPARKS-Project hebben een tweepersoons zitbank ontworpen waarop een bezoeker samen met zijn of haar begeleider kan gaan zitten om harmoniserende frequenties en muziek lichamelijk te laten ervaren. Zij werken sinds 2010 samen en hebben inmiddels veel ervaring opgedaan met de effecten van voelbaar geluid. Hun wetenschappelijke technische en sensitief intuïtieve aanpak maakt hun werk uniek en innovatief.

Mensen met dementie kunnen door muziek geraakt worden en zo in contact blijven met hun omgeving. Echter naarmate de dementie verergert wordt het voor deze groep steeds moeilijker om met een veelheid aan impulsen en geluiden om te gaan. SPARKS-Project beoogt een oplossing te vinden voor het verdwijnende gevoel van een veilig bestaan door in het lichaam geluidstrillingen voelbaar te maken. Voelbaar geluid dat het lichaamsbewustzijn verhoogt.

 

Vanaf november 2018 worden gedurende een onderzoeksperiode van een half jaar inzichten verkregen in welke frequenties en ritmes een positief effect hebben op het welzijn van deze groeiende doelgroep. Een commissie van professionals uit het dementienetwerk ziet toe op de kwaliteit en de zorgvuldigheid tijdens het onderzoek.

Op 26 november om 16.00 uur zal het nieuwe zitmeubel door de wethouder ten Broeke symbolisch onthuld worden in de Bovenkamer. Mensen met beginnende dementie, familieleden en mantelzorgers zijn dan zeer welkom om kennis te maken met de SOMASONO® bank. Zij kunnen zich opgeven voor het onderzoek dat na de onthulling van start gaat. Meer informatie over SOMASONO® en deelname aan het onderzoek in de Bovenkamer is vanaf dat moment te vinden op de website www.somasono.nl

 

Contactpersoon SPARKS-Project:      Joeri Bonsel                06-47957322

Contactpersoon De Bovenkamer:       Alfons Nederkoorn      06-51088872

 

 

De Bovenkamer
Harenbergweg 1
7204 KZ Zutphen
Info@debovenkamerzutphen.com
www.debovenkamerzutphen.com