Boksen voor ouderen in Zutphen: ‘Sommigen kunnen de trap niet meer op, maar rammen wel tegen een zak’

De oudste bokser in de Bovenkamer in Zutphen is zeker boven de 80. Stuk voor stuk verbazen de ouderen met (beginnende) dementie hun kickboksleraar. ,,Het worden geen vechtmachines, maar ik laat ze ervaren wat ze allemaal nog wél kunnen”, zegt trainer Hüseyin Çakan. 

De Stentor, Fleur Reijngoudt 04-11-20, 17:00

Toen Hüseyin Çakan vorig jaar werd benaderd door de Bovenkamer, het ontmoetings-, informatie- en kenniscentrum voor mensen met (een vermoeden van) beginnende dementie in Zutphen, was het kickboksen voor ouderen niet direct een succes. ,,Het was nieuw en mensen hebben verkeerde vooroordelen”, verklaart de (kick)bokstrainer. 

(Kick)boksen roept agressie op en is voor criminelen, denkt men vaak volgens Çakan. Dit jaar mocht hij invallen als trainer van het programma ‘bewegen voor ouderen’. Daar was wel animo voor. Stapje voor stapje introduceerde Çakan verschillende boksbewegingen en breidde dit steeds verder uit. Nu geeft hij (kick)bokslessen aan ouderen met (beginnende) dementie. 

Genieten

,,Het worden geen vechtmachines, maar ik laat ze ervaren wat ze allemaal nog wél kunnen. Het is super mooi om te zien hoe ze genieten. Sommigen kunnen de trap niet meer op, maar rammen wel tegen een bokszak. Ze hebben me stuk voor stuk verbaasd”, vertelt de trainer trots. 

‘Pupil’ Johan Wenneker geniet met volle teugen van de les. ,,In het begin was het nogal wennen, vooral de slabeweging was nieuw voor me. Maar nu vind ik het prachtig”, vertelt hij met strak ingetapete polsen. 

De lessen zijn Çakan op het lijf geschreven. Na een korte carrière bij de politie werkte hij ruim 12 jaar als pedagogisch medewerker bij een instelling voor kinderen met gedragsproblemen. In 2007 begon hij met het geven van personal training en groepstrainingen bij verschillende sportscholen. 

Te ruig

,,Ik merkte dat niet iedereen zich prettig voelt in een boksschool. Voor sommigen gaat het er te ruig aan toe. Nu geef ik les aan kleine groepen die niet naar een kickboksschool gaan”, vertelt Çakan die in 2016 zijn eigen bedrijf begon. Hij geeft bijvoorbeeld ouder-kindlessen, maar ook rolstoelboksen. 

,,Als personal trainer en pedagogisch medewerker begeleid ik zowel kinderen als volwassenen met een specifieke hulp- en/of zorgvraag. Iedereen kan bij mij terecht. Mijn slogan is: Trainen is goed, goed trainen is beter!” Hij let ook bij het boksen voor senioren goed op zijn leerlingen. Blessures moeten voorkomen worden.

De boksspullen zijn aangeschaft door de Bovenkamer. Tegen een vergoeding van 2,50 euro kunnen ouderen meedoen aan de workshop. 

Foto’s behorend bij dit artikel, zijn te bekijken via deze link.

Eigen foto van de Bovenkamer (september 2020):