Ontmoeting en activiteiten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

ZUTPHEN – Zoals veel organisaties besloot ook de Bovenkamer Zutphen half maart vanwege het coronavirus tijdelijk en preventief te sluiten. Uit telefonische contacten met bezoekers van de Bovenkamer en deelnemers aan de activiteiten, bleek al snel dat het persoonlijke contact en de activiteiten enorm gemist werden. Dit was de aanleiding om online activiteiten te organiseren om elkaar in groepen te kunnen ontmoeten via Zoom.

Maar ook om deel te nemen aan bijvoorbeeld de wekelijkse online live ontspanningssessie onder leiding van Helga van den Berg op vrijdagochtend. Wat te denken van Online zingen met Fleur Tolman, dirigente van het Bovenkamerkoor, op de dinsdagochtend. Of misschien kiest u liever voor een online workshop Tai Chi onder leiding van Thijs de Wit op de dinsdagmiddag? Wie nog niet bekend is met Zoom of nog weinig ervaring heeft met de computer, wordt door het vrijwilligersteam van de Bovenkamer van A tot Z begeleidt.

Diverse signalen over mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers die hun dagbesteding en/of dagopvang moeten missen, zorgden ervoor dat met de Gemeente Zutphen afgestemd is dat er voor deze doelgroep op afspraak in de Bovenkamer ook kleinschalige ontmoeting mogelijk is. Dit gebeurt op basis van maatwerk en uiteraard worden alle voorgeschreven (hygiëne)regels in acht genomen, waaronder het onderling afstand houden.

Het vrijwilligersteam van de Bovenkamer denkt actief mee over hoe kleinschalige ontmoeting en activiteiten ‘op afstand’ plaats kunnen vinden. Zo maakte één van de vrijwilligers een lichtgewicht stok om de 1,5 meter afstand mee in beeld te brengen. Het hulpmiddel is door de 11-jarige dochter van een andere vrijwilliger prachtig versierd (zie foto). Men kan de Bovenkamer op afspraak weer bezoeken.

Voor meer informatie over wat de Bovenkamer biedt, is het mogelijk de website te bezoeken of of contact opnemen met de coördinator via mail of telefoon.

Een door de vrijwilligers gemaakte stok om de 1,5 meter afstand mee in beeld te brengen. Foto: PR

Een door de vrijwilligers gemaakte stok om de 1,5 meter afstand mee in beeld te brengen. Foto: PR


Bron: Contact, ma 4 mei 2020, 15:16