Onze dromen

Ook op de moeilijke dagen
kunnen we samen komen

Een groeiende groep mensen krijgt te maken met dementie. Sterker nog, wanneer je cijfers geeft aan die groep dan is de harde waarheid dat er in ons land ieder uur vijf extra mensen bijkomen met dementie. De Bovenkamer is binnen de gemeente Zutphen uitgegroeid tot een professionele Stichting die een voortrekkersrol vervult in het worden van een dementievriendelijke gemeente.

Toch blijft de Bovenkamer dromen; want we zijn hoopvol, maar ook bezorgd. Daarom werken we met een gemotiveerde groep vrijwilligers, twee beroepskrachten en ons bestuur aan plannen waarin we nog meer voor onze bezoekers kunnen betekenen.

Het bestuur bruist van de ideeën! Zo zouden we graag lunches aanbieden, open huis houden tijdens eenzame avonden, weekenden en wanneer de feestdagen even niet zo feestelijk zijn. We dromen van het verzorgen van symposia en trainingen waarmee we handen en voeten geven aan wie stuurloos lijkt, maar we dienen ook rekening te houden met planning en beschikbaarheid.

Omdat onze dromen niet vanaf volgende week uitkomen, beschikt het bestuur van de Bovenkamer over een lange adem; met hart voor de zaak en passie voor het hoofd.

Onze plannen

Noem het geen droom, noem het een plan. (En verwezenlijk het dan)
Deze plannen pakken we momenteel op:

Donkere dagen

Open huis houden tijdens eenzame avonden, weekenden en wanneer de feestdagen even niet zo feestelijk zijn.

Kennis vergaren

Het verzorgen van symposia en trainingen waarmee we handen en voeten geven aan wie stuurloos lijkt.

Eet smakelijk!

Naast die dampende kop koffie een lunch kunnen serveren die zowel maag als hart vervult!

Vrijwilligers vervullen essentiële rol

“Vrijwillig onmisbaar”

“Een vrijwilliger werkt uit eigen beweging, onbetaald en onverplicht; voor anderen en voor de samenleving.”

Onze vrijwilligers bevolken de Huiskamer om daar bezoekers in de warmte van huislijkheid te ontvangen, want een veilige en gemoedelijke sfeer maakt praten en vertellen over hun belevenissen makkelijker. De drempel van onze Huiskamer is laag en in de ogen van onze vrijwilligers staat het woord ‘welkom’ geschreven, zij ondersteunen de Bovenkamer bij de uitvoering van onze activiteiten en het uitwerken van nieuwe ideeën. Daarnaast zijn onze vrijwilligers gastheer- en vrouw en bieden ze zowel een luisterend oor als een helpende hand bij het delen van ervaringen en vragen. Ze zijn er tijdens lichtvoetige en zware dagen.

Omdat ze getraind zijn rondom de materie van bovenkamers kunnen zij – waar nodig – doorverwijzen naar passende informatie en/of ondersteuning.

Onze organisatie biedt wens-vrijwilligers de kans om een periode mee te draaien en zodoende aan te zien of zij en de organisatie bij elkaar passen. Wij komen zeer graag in contact met nieuwe vrijwilligers die ons mooie team willen versterken. Ook mensen zonder (basis)kennis van dementie nodigen wij van harte uit te reageren; wij nemen je aan de hand zodat jij onze bezoekers de hand kan reiken.